maanantai 22. kesäkuuta 2015

Kun sinä synnyit

Pikkuruinen sisko ei liiemmin antanut ennakkovaroituksia tulostaan. Samaan tapaan kuin esikoisen raskausaikana, olin hyvissä voimissa ihan loppumetreille asti. Laskettu aika oli ja meni ja huoletta painelimme pari päivää lasketun ajan jälkeen reilun tunnin matkan Ikeaan shoppailemaan lastenhuoneeseen täydennystä. Sisustussuunnitelmat silmissä kiiluen kirmasin huonekaluosastoilla kuin viimeistä päivää - mutta se sai aikaan ainoastaan kukkaron kevenemistä, ei yhden yhtä kunnollista supistusta. Seuraavana päivänä päätimme extempore lähteä kotikulmilla sijaitsevaan Tykkimäen huvipuistoon. Kun eväät oli iltapäivällä pakattu laukkuun ja lapsi seisoi eteisessä lähtöä odottamassa, ne sitten saapuivat, oikein kunnon mojovat supistukset. Kahdessa vuodessa ehtii hyvin unohtaa millaista viiltävää, kaksinkerroin vääntävää poltetta se on. Supistuksia tuli kuitenkin sen verran harvakseltaan, etten halunnut tuottaa lapselle pettymystä ja niin me lähdimme huvittelemaan. Silloin tällöin tuli äidille "iso masupipi" ja piti pysähtyä hiukan hengittelemään, kerran kävin narunvetokojun edessä maassa polvillani ja sekös miestä näytti nolottavan. Saatoin voimat takaisin saatuani pitää pienen palopuheen synnytyskivun hallitsemattomuudesta ja siitä etten tosiaan ilman syytä vääntelehdi kippurassa. Mies ei ehkä pysynyt ihan kärryillä vielä siinä kohtaan. Minulle se valkeni kyllä jo alkumetreillä, että vauva aikoo syntyä pian, mielessäni mietin ehtiikö pikkuinen toukokuulla maailmaan.
Muutaman tunnin huvipuistoretki saatiin turvallisesti päätökseen. Kotona alkoi olo olla sellainen, että hälyytimme mummon ja ukin hakemaan esikoisen hoitoon. Matka mummolasta meille kestää reilun vartin ja sinä aikana supistukset muuttuivat tiheämmiksi, niitä tuli parhaimmillaan alle kahden minuutin välein ja hiukan nousi jo hikikarpalot otsalle kun mietin ehdimmekö taittaa 45 minuutin matkan sairaalaan jos ne tihenevät entisestään. Lähdimme sairaalaa kohti samalla ovenavauksella kun apujoukot saapuivat tylleröistä hakemaan. Automatka ei ollut ollenkaan niin leppoisa kuin esikoisen matka synnytyssairaalaan - silloin naureskelin takapenkillä vällyjen välissä jännittyneesti niin, että lapsivesi lorahteli iloisesti naurun tahtiin, ei ollut tietoakaan supistuksista. Tällä kertaa perillä sairaalassa supistusten käyrät piirtyivät paperille hurjaksi vuoristoradaksi. Kätilö tutki kropan tilanteen ja totesi synnytyksen olevan käynnissä ja kohdunsuun auki 4cm. Ihana Susanna-kätilömme kysyi toiveitani synnytyksen ja erilaisten kivunlievitysmenetelmien suhteen. Kerroin, että toivoin selviäväni ilman epiduraalia tai muita järeämpiä apukeinoja. Aivan ensimmäiseksi pääsin ammeeseen. Aluksi kuumahko vesi tuntui etovalta ja olin jo aikeissa muuttaa mieltäni kylpyidean suhteen, mutta päätin kuitenkin kokeilla onko vesi elementtinä niin ihmeellinen kuin mitä monesti puhutaan. Ja kyllä, mini-jacuzissa loikoillessani saatoin hetkellisesti aikamatkustaa palmujen alle ja unohtaa tyystin vallitsevat olosuhteet. Vesi lievitti supistuskipuja tehokkaasti ja olo oli kevyempi kun tunteihin.

Puolentoista tunnin pulikoinnin jälkeen siirryin synnytyssaliin. Ensimmäisenä huolehdin radion päälle ja aukaisin kaikki räppänät, kuuma kylpy teki (jo ehkä valmiiksi hiukan tukalasta) olosta aika lämpöisen. Kangastukset haihtuivat nopeasti ja kipu alkoi nakertaa lujemmin. Sattumalta silmiini osui jumppapallot huoneen nurkassa ja päätin kokeilla olisiko pallosta apua. Esikoisen synnytyksestä valaistuneena tiesin, että liikkuminen oli minulle elinehto mitä supistusten lyömiseen tuli. Pallon päällä pomppiessa kroppa pysyi mukavasti ja pienellä vaivalla liikkeessä ja pompputahtia säätelemällä pääsi jollain tavalla kivun herraksi. Ilokaasua ei esikoisen perätilan vuoksi minulle annettu, joten nyt olin utelias kokeilemaan sitä. Toki jännitti, että mahtaako siitä tulla huono olo, mutta toisaalta eipä siinä kauhean kaseva fiilis ollut muutenkaan. Onneksi tulin testanneeksi, voi mitä hurmaavaa huumetta se olikaan! Huone ympärilläni muuttui utuiseksi, päästäni kivusta hävisi hurjin terävyys ja keinuin pallolla kuin kevyessä transsissa. Aluksi ei naurattanut, sen sijaan tervehdin tottuneesti yrjökuppia, mutta kuulemani mukaan myöhemmässä vaiheessa olen hurmioituneena tarjonnut ihanaa ainetta myös miehelleni, joka jostain syystä katsoi kuitenkin aiheelliseksi kieltäytyä ja keskittyä pitämään minut ja vauvan ehjänä pallon päällä. Käskytin miestä pitämään tukijoukkoni ajan tasalla - koska onhan lupauksista pidettävä kiinni, vaikka sitten puoliksi tajuissaan pallon päällä keikkuen.

Reilun tunnin kaasupäissäni pomputeltuani tuli tunne, että vauva on löytämässä tiensä perille. Kapusin makuulle ja ponnistaminen sai alkaa. Esikoisen synnytyksestä muistan hyvin miten supistuksen saapumista seurattiin monitorilta ja ponnistin käskystä vailla minkäänlaista ponnistuksentarvetta. En tiedä johtuiko se epiduraalista vai perätilasta vai jostain muusta. Nyt ponnistuksentarve oli hyvin vahva eikä minun todellakaan tarvinnut arvailla sopivaa ajankohtaa ponnistamiselle. Tavallaan oli huojentavaa, että kroppa ohjasi synnytystä vahvasti ja tiesin ja tunsin koko ajan, että synnytys etenee hyvin ja pian tapaisimme ihanan pikkusiskon. Voi olla, että aika kultaa muistot, mutta tietyllä tavalla tämä synnytys tuntui kipuineen voimakkaammalta. Lääkkeettömyys oli aika brutaali vaihtoehto, mutta silti olen tyytyväinen valintaani, koska kestin kivun loppuun asti ja synnytys eteni rivakasti, eikä supistuksia tarvinnut jouduttaa, kuten edellisellä kerralla epiduraalin jälkeen. Kroppa tuntui kovasta kivusta huolimatta koko ajan omalta, eikä tarvinut huolestua lääkkeiden aikaansaamista tuntemuksista tai siitä onnistuuko kivunlievitys toivotulla tavalla. Ihanaa oli myös se, että kaikki sujui niin paljon nopeammin, väsymys pysyi loitolla hyvin ja voimat riittivät paremmin loppuun asti. Ponnistaminen oli samaan aikaan hurjaa ja palkitsevaa.  Sitä on hankala kuvailla. Säälimätöntä kipua, jota haluaa kuitenkin tuntea, jotta se joskus loppuu. Kovan työn tuloksena, kaikkensa antaneena, on aivan upeaa nostaa syliinsä maailman kallein lahja. Viisi minuuttia yli puolen yön, Robin Thicken svengaavassa tahdissa ja kätilön naurahtaessa lyriikoille "niin, you´re a good girl", syntyi  kaunis lapsemme, isosiskoaan kovasti muistuttava pikkunen tyttö. Viisi minuuttia kesäkuun puolella, täpärästi kesän lapsi. Viisikymmentä ja puoli senttiä ja kolmetuhattakaksisataakahdeksankymmentäviisi grammaa onnea annettiin vaalittavaksemme.

Valtavan suuri kiitos rakkaalle miehelleni, osaavalle hoitohenkilökunnalle, hoitoapuna toimineille isovanhemmille ja ihanille tukijoukoille lähellä ja kauempana ruutujen ja näppäinten takana, tämä kokemus oli hieno ja te olitte siinä vahvasti osallisia.

Esikoisemme synnytystarina löytyy täältä.

1 kommentti: